Vår historia

Sveriges första flytande hotell

Sveriges första flytande hotell Salt & Sills ägare, Susanna och Patricks, tankar om hotell började redan 2004. Drömmen var en verksamhet med en totalupplevelse inom mat, dryck och boende med fokus på Klädesholmens rogivande havsmiljö. Ett hotell med mötes- och konferensanläggning, som öppnar för helt nya möjligheter – året runt, blev svaret på deras dröm. Och Klädesholmens begränsade yta gjorde att det bara fanns ett sätt att genomföra den – det måste bli ett flytande hotell.

Salt & Sills historia sträcker sig drygt 20 år tillbaka i tiden, i nuvarande ägares regi. Susanna och Patrick Hermansson blev den tredje ägaren till den idag välkända restaurangpärlan på sillön Klädesholmen. Deras brinnande intresse för mat och människor blev startskottet för den internationellt erkända restaurangen som numera även innefattar hotell och konferens.

Syftet med restaurangen, förutom att den skulle bli en känd skärgårdskrog, var att den skulle förse såväl sommargäster som boende på Klädesholmen med mat av hög kvalitet baserad på lokala råvaror med starka influenser från kust och hav. Restaurangens specialitet blev sill – en av Sveriges äldsta mattraditioner med oändliga kombinationer. Och var ska Sveriges sillrestaurang ligga om inte på Klädesholmen? Det gamla fiskeläget har anor från 1400-talet, här fanns tidigt sillsalterier och konservfabriker. Salt & Sills ambition var, och är idag, att utveckla gästernas matintresse och inspirera till nya smaker.

I mars 2005 kom de allt närmare en verklighet, mycket tack vare ett nära samarbete med Tjörns kommun, lokalt näringsliv, samhällsförening och lokalbefolkning på Klädesholmen. Alla var eniga om att Sveriges första flytande hotell skulle göra Klädesholmen till en populär destination året runt.

Miljödomstolens godkännande i mars 2008 blev klartecknet som med full fart satte igång hotellbygget. För att inte störa boende och omgivningen på ön genomfördes bygget vid en närliggande kaj i Wallhamn. Att hotellet byggdes på flytande pontoner på en annan plats än där det skulle ligga var en utmaning i sig. Nästa utmaning blev flytten – på havet.

Mitt i högsommarvärmen i juli 2008, när Marsstrandsfjorden låg helt vindstilla, bogserades de sex hotellmodulerna från Wallhamn till Ängholmen. Därefter till slutdestinationen på Klädesholmen där gäster sedan dessa har kunnat bo på havets yta.

Lokaler för att umgås och utvecklas

Med hotellet på plats förverkligades Susannas och Patricks tankar om en fungerande verksamhet året runt. Intresset från privatpersoner och konferensgäster har under åren ökat och därför blev nästa naturliga steg att bygga fler och större konferens- och festlokaler. Inte heller det helt enkelt på den begränsade ytan, men löstes skickligt genom tillbyggnad av befintliga byggnader. Våren 2013 stod de 300 kvadratmeter nya lokalerna klara för gäster som vill konferera eller fira i direkt närhet till havet.

BO PÅ ÖN

HOTELLET

Välkommen till Salt & Sill, en plats där möten och samvaro får tar plats i en harmonisk och lugn havsmiljö.

Mat och dryck

RESTAURANGERNA

Destination Salt & Sill har idag fyra olika restauranger. Salt & Sill, Sjöboden, Saltbaren och Holmens kiosk.

Möten och konferens

KONFERENS

Samlas, samverka och skapa i en kreativ västkustmiljö. Strax utanför Göteborg, endast en timmes bilfärd bort, hittar du Salt & Sill.

VAD HÄNDER?

AKTUELLT PÅ ÖN

Se allt som händer hos oss och aktuella nyheter. Finns massor att upptäcka på vackra Tjörn och vi tipsar om saker ni inte får missa.