
OM OSS
Historian bakom Salt & Sill på Klädesholmen
RESTAURANG & SKÄRGÅRDSKROG
Vi som driver Salt & Sill idag heter Susanna och Patrick Hermansson och har drivit vårt hotell i Bohuslän vid havet sedan 2000-talets början.
Vi startade med ett brinnande intresse för mat och människor samt en restaurang, som med åren skulle komma att bli internationellt erkänd. Numera ingår även ett flytande hotell och konferenslokaler.
Att vår specialitet på krogen blev just sill är ingen slump. Sillen är för det första en av de maträtter i svensk historia som har längst historia och för det andra går den att variera och kombinera i det oändliga.
För det tredje har det gamla fiskeläget Klädesholmen, där vi alltså är belägna, anor från så långt tillbaka som 1400-talet och här fanns tidigt sillsalterier och konservfabriker.
Syftet med restaurangen, förutom att den skulle bli en känd skärgårdskrog, var från början att den skulle förse såväl sommargäster som boende på Klädesholmen med mat av hög kvalitet baserad på lokala råvaror med starka influenser från kust och hav. Idag är ambitionen var att utveckla gästernas matintresse och inspirera till nya smaker.
Flytande hotell och mötesplats
Vi började tänka på att starta hotellverksamhet redan 2004. Drömmen var att erbjuda en totalupplevelse inom mat, dryck och boende med Klädesholmens rogivande havsmiljö som unik ingrediens.
Klädesholmens begränsade yta gjorde att det bara fanns ett sätt att genomföra den – det måste bli ett flytande hotell.
Alla var eniga om att Sveriges första flytande hotell skulle göra Klädesholmen till en populär destination året runt och 2008 satte hotellbygget igång. För att inte störa boende och omgivningen på ön genomfördes det vid en närliggande kaj i Wallhamn. Att hotellet byggdes på flytande pontoner på en annan plats än där det skulle ligga var en utmaning i sig.
Nästa utmaning blev flytten, som skedde på havet. Mitt i högsommarvärmen i juli 2008, när Marsstrandsfjorden låg helt vindstilla, bogserades de sex hotellmodulerna från Wallhamn till Ängholmen. Därefter till slutdestinationen på Klädesholmen där gäster sedan dess har kunnat bo på havets yta.
Intresset från privatpersoner och konferensgäster har under åren ökat och därför blev nästa naturliga steg att bygga fler och större konferens- och festlokaler. Inte heller det helt enkelt på den begränsade ytan, men löstes smidigt genom tillbyggnad av befintliga byggnader.
Våren 2013 stod de 300 kvadratmeter nya lokalerna klara för gäster som vill konferera eller fira i direkt närhet till havet.
en saltig & sillig historia
Salt & Sills historia sträcker sig drygt 19 år tillbaka i tiden, i nuvarande ägares regi. Susanna och Patrick Hermansson blev den tredje ägaren till den idag välkända restaurangpärlan på sillön Klädesholmen. Deras brinnande intresse för mat och människor blev startskottet för den internationellt erkända restaurangen som numera även innefattar hotell ocn konferens.
19 år med Salt & Sill Syftet med restaurangen, förutom att den skulle bli en känd skärgårdskrog, var att den skulle förse såväl sommargäster som boende på Klädesholmen med mat av hög kvalitet baserad på lokala råvaror med starka influenser från kust och hav. Restaurangens specialitet blev sill – en av Sveriges äldsta mattraditioner med oändliga kombinationer. Och var ska Sveriges sillrestaurang ligga om inte på Klädesholmen? Det gamla fiskeläget har anor från 1400-talet, här fanns tidigt sillsalterier och konservfabriker. Salt & Sills ambition var, och är idag, att utveckla gästernas matintresse och inspirera till nya smaker.