
HÅLLBARHET
hos Salt & Sill
För oss på Salt & Sill är det en självklarhet att verka för att vara en så hållbar destination som möjligt. Vi arbetar ständigt för att alla nya beslut som tas är väl grundade utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För oss, för våra gäster och för miljön.
Vårt flytande hotell har inte bara havet som grund. Vi använder även havets undervatten-strömmar som grund till energin som vårt hotell behöver.
Vidare är det ett av havets mest klimatsmarta fiskar – sillen – som är vår paradrätt när vi serverar våra gäster. All fisk som serveras hos oss är alltid certifierad och vi är förstahandsmottagare av all fisk som vi säljer.
All hummer vi serverar kommer från fiskarna ute på Klädesholmen och många av de skaldjur och fiskrätter vi serverar är fiskat i havet utanför vårt hotell och restaurang.
När vi byggde vårt hotell så muddrade vi och dumpade muddringen utanför hotellet vilket har gett ett rikare havsliv. Det har även skapat mycket strömmar vilket fisken gillar att simma i.
Att vi finns just på Klädesholmen är viktigt för oss, på samma sätt som vi vill vara viktiga för Klädesholmen. Vi använder oss därför av lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Vi köper grönsaker från Mölnebo odlingar och våra ägg från Mällby Lantgård, båda två från Tjörn. Vi fermenterar våra grönsaker så att vi kan använda dem under flera delar av säsongen.
Vi sopsorterar allt avfall och ser till att alla rum har uppdelade soptunnor för att gästen enkelt ska kunna sortera.
Våra anställdas skjortor och tröjor är Fairtrade-märkta och av ekologiskt material och servetterna är miljövänliga.
Vi samarbetar med Rikstvätt vilket innebär att vi har svanenmärkta textiler vars leveranser är fosilfria.
Våra hotellrum är inredda med miljövänliga inredningsdetaljer och inte sällan är materialet av återvunnet båtvirke. Blommorna du hittar hos oss är ofta torkade. Våra sängkläder är ekologiska eftersom att vi vill att våra gäster ska kunna sova med gott samvete.
Vi anställer vår personal på heltidsanställningar förutom i undantagsfall. Vi anpassar våra arbetsprocesser för att passa våra anställda och låter dem vara delaktiga i beslut för att vara en så attraktiv arbetsplats som möjligt för våra anställda.
Som gäst hos oss på Salt & Sill ska du ha möjlighet att ge dig själv en upplevelse som känns både rätt i kropp och själ. Vi hjälper dig att ta rätt beslut med allt från att åka kollektivt till oss till att åka kollektivt ifrån oss med ett så litet klimatavtryck som möjligt. Men med ett avtryck i minnet som består.
Vi som driver Salt & Sill idag heter Susanna och Patrick Hermansson och har drivit vårt hotell i Bohuslän vid havet sedan 2000-talets början.
Vi startade med ett brinnande intresse för mat och människor samt en restaurang, som med åren skulle komma att bli internationellt erkänd. Numera ingår även ett flytande hotell och konferenslokaler.
Att vår specialitet på krogen blev just sill är ingen slump. Sillen är för det första en av de maträtter i svensk historia som har längst historia och för det andra går den att variera och kombinera i det oändliga.
[show_more more=”Läs Mer” less=”Läs mindre” color=”#ffffff”]För det tredje har det gamla fiskeläget Klädesholmen, där vi alltså är belägna, anor från så långt tillbaka som 1400-talet och här fanns tidigt sillsalterier och konservfabriker.
Syftet med restaurangen, förutom att den skulle bli en känd skärgårdskrog, var från början att den skulle förse såväl sommargäster som boende på Klädesholmen med mat av hög kvalitet baserad på lokala råvaror med starka influenser från kust och hav. Idag är ambitionen var att utveckla gästernas matintresse och inspirera till nya smaker.
Sveriges första flytande hotell
Vi började tänka på att starta hotellverksamhet redan 2004. Drömmen var att erbjuda en totalupplevelse inom mat, dryck och boende med Klädesholmens rogivande havsmiljö som unik ingrediens.
Klädesholmens begränsade yta gjorde att det bara fanns ett sätt att genomföra den – det måste bli ett flytande hotell.
Alla var eniga om att Sveriges första flytande hotell skulle göra Klädesholmen till en populär destination året runt och 2008 satte hotellbygget igång. För att inte störa boende och omgivningen på ön genomfördes det vid en närliggande kaj i Wallhamn. Att hotellet byggdes på flytande pontoner på en annan plats än där det skulle ligga var en utmaning i sig.
Nästa utmaning blev flytten, som skedde på havet. Mitt i högsommarvärmen i juli 2008, när Marsstrandsfjorden låg helt vindstilla, bogserades de sex hotellmodulerna från Wallhamn till Ängholmen. Därefter till slutdestinationen på Klädesholmen där gäster sedan dess har kunnat bo på havets yta.
Intresset från privatpersoner och konferensgäster har under åren ökat och därför blev nästa naturliga steg att bygga fler och större konferens- och festlokaler. Inte heller det helt enkelt på den begränsade ytan, men löstes smidigt genom tillbyggnad av befintliga byggnader.
Våren 2013 stod de 300 kvadratmeter nya lokalerna klara för gäster som vill konferera eller fira i direkt närhet till havet.
[/show_more]